Asperges – het witte goud van Limburg
Ben je ook fan van asperges? Dan zijn april, mei en juni jouw favoriete maanden. Bijna alle asperges die in Nederland verkocht worden, komen uit het noorden van Limburg. Als je in het voorjaar door deze regio rijdt, fietst of wandelt, dan vallen de aparte aspergevelden op. Je kunt het ‘witte goud’ niet alleen eten, je kunt er ook naar kijken. In een heus museum: het asperge- en championmuseum De Locht in Melderslo.
Het witte goud van Limburg
Rijdend, fietsend of wandelend door het groene landschap van Noord-Limburg kun je ze niet missen: de aspergevelden. Te herkennen aan de lange ‘ruggen’ in het land, vaak bedekt met zwart of wit folie. De zwarte folie is bedoeld om de groei van de groente te stimuleren. Moet het gewas juist op de rem, dan draait de aspergeteler de folie om en komt de witte zijde boven.
Driehonderd miljoen asperges – per jaar!
De arme zandgronden in Noord-Limburg vormen een ideale voedingsbodem voor het witte goud, ontdekken we in het asperge- en champignonmuseum De Locht in Melderslo. Met hun lange wortels kunnen ze hun voeding diep uit de grond halen. De asperges groeien uit de wortels omhoog en worden met de hand ‘gestoken’. Aspergesteken is dus arbeidsintensief. Per jaar wordt er in Noord-Limburg zo’n vijftien miljoen kilo asperges geoogst. Dat zijn zo’n driehonderd miljoen stuks per jaar!
Elke dag asperges oogsten
Zolang de asperges onder de grond blijven, zijn ze wit. Zodra ze boven de grond komen, verkleuren ze groen. “Er is steeds meer vraag naar groene exemplaren, maar witte asperges zijn veruit het meest populair”, aldus Ron Martens uit Tienray, samen met broer Peter eigenaar van het grootste aspergeteelt-bedrijf van Nederland. “We oogsten elke dag”, vertelt Martens. Tijdens een rondleiding over de velden en de productiehal zien we hoe medewerkers de vers gestoken asperges selecteren en verpakken, klaar voor verzending.
Heilige datum: 24 juni
Van april tot 24 juni is het topdrukte. Daarna is het aspergeseizoen afgelopen: 24 juni viert men het naamfeest van Sint Jan de Doper, de patroonheilige van de aspergeteler. “Dan is de aspergeteelt afgelopen”, legt Martens uit. Vanaf dat moment gaat de aspergeplant groeien. Het ontpopt zich tot een hoog, groen gewas, waar bloemen in komen die bessen met zaadjes vormen. Het begin van een nieuwe generatie wit goud.
Van land tot bord – video
Benieuwd hoe zo’n asperge nu op je bord komt? Bekijk dan de beelden ‘Van land tot bord’ die ik tijdens ons bezoek aan Limburg maakte.
MEER LENTE-LEZEN