Het verdriet van de Floriade
Ach, het is een groot tranendal als je de berichtgeving in de media over de Floriade in Almere leest. Ik ben er onlangs geweest en kan er dus over meepraten. Maar ik ben het niet (altijd) eens met wat je hier en daar leest. Dat is saai is. Aangeharkt. Nietszeggend. Zonde van het geld. Te duur. De Floriade heeft een thema dat juist heel urgent én relevant is, alleen lees je daar niks/weinig over.
Groene steden
Wat dat thema dan is? Growing Green Cities. Groene steden ‘kweken’. Dat gaat over onze toekomst. Of beter gezegd: ons heden. En dat we NU iets moeten doen om steden en leefomgeving leefbaar te houden. Want door klimaatverandering en door ons gedrag gaat onze leefomgeving langzaam maar zeker naar de gallemiesjes. Droogte hier, overstromingen daar, bosbranden verderop en windhozen om de hoek…. dat ons klimaat aan het veranderen is, merken we allemaal. Soms nog ver van ons bed, maar steeds vaker dichtbij. Kun je daar zelf iets aan doen? Ja. Is dat een druppel op de gloeiende plaat? Ja. Maar vele druppels maken een mooie regenbui. Op de Floriade zie je wat de mogelijkheden zijn om duurzaam te bouwen en groener te leven. Hoe groener de stad, hoe gezonder je eigen leefomgeving.
Floriade: sleutel naar een leefbare wereld
Innovatie en duurzaamheid lopen als een rode draad door deze groene Floriade. Niet alleen op het gebied van wonen, maar ook hoe je voedsel kunt produceren in de stad. Een moestuin op je dakterras? Geen probleem. Er is ook aandacht voor duurzame energie en gezondheid. Want hoe schoner de lucht, het water en de bodem om je heen is, hoe gezonder de leefomgeving. En tuinbouw is de sleutel naar een leefbare wereld, aldus de Floriade. Ze wil inspiratie bieden om groener en gezonder te leven en op die manier te bouwen aan een groenere leefomgeving.
De gemiste kansen van de Floriade
Het lijkt mij superbelangrijk om die boodschap breed uit te dragen. Dat wil de Floriade graag doen, maar het aantal bezoekers valt vies tegen. Waarom komen mensen niet massaal naar deze ‘wereld tuinbouw tentoonstelling’ waar zo’n twintig landen hun cultuur, planten, bloemen en innovaties voor groene steden laten zien? Misschien omdat de entreeprijs een tikkeltje aan de dure kant is? Dertig euro per persoon is gewoon veel. Punt. Ga je met partner en twee kinderen ben je al snel een klein kapitaaltje kwijt. Ok, er zit een enkele reis met de kabelbaan bij in begrepen, maar dan nog. Jammer. Jammer dat de Floriade een financieel debacle is. Jammer dat bezoekers Almere links laten liggen. Gemiste kans.
Recyclebare kabelbaan over de Floriade
Over het geld ga ik het verder niet hebben, dat hebben andere media al gedaan. Inhoudelijk vind ik deze Floriade zeker de moeite waard: het is actueel en relevant. Ga er dus gerust heen als je meer wilt weten over hoe je groener kunt leven, wonen en eten. En wie niet wil of kan: bekijk de video die ik gemaakt heb vanuit de kabelbaan. Die kabelbaan is ook controversieel, terwijl de fabrikant (Doppelmayr) er een belangrijk doel mee wilde dienen: laten zien dat een kabelbaan een prima alternatief kan zijn om van a naar b te komen in drukke steden. Een ander vervoermiddel, draaiend op groene stroom, minder vervuilend en minder belastend voor mens, dier en milieu.
Na de Floriade (tot en met 9 oktober 2022 te bezoeken) wordt de kabelbaan ontmanteld en gerecycled. Hij wordt weer opgebouwd bij een ander groot groen evenement: de Bundesgartenschau (Buga) van 14 april tot en met 18 oktober 2023 in Mannheim (Duitsland). Het Floriadeterrein zelf wordt omgebouwd tot een nieuwe woonwijk van Almere: Hortus.
Of er over tien jaar weer een Floriade komt, is nog maar de vraag….
Almere ligt in de province Flevoland, daar is veel meer te zien.