Ka-ka-jó in Antwerpen


Met chocoladegids Natacha door Antwerpen wandelen levert tal van wetenswaardigheden op. Zo zeggen de Belgen geen cacao tegen cacao, maar kakajó, ruiken cacaobonen naar vieze sportsokken en is Brugge dé chocoladestad van België, niet Antwerpen. Maar dat mag de slow travel guide natuurlijk niet hardop zeggen. Bovendien: ook in de stad aan de Schelde struikel je over de winkeltjes waar chocolade en pralines (gevulde bonbons) worden verkocht.

Geen praline- maar koekjesstad

Wij Nederlanders scheren Belgische chocolade gemakshalve over een kam, maar daar denken onze zuiderburen duidelijk anders over. “Brugge is de chocoladehoofdstad. Brussel is van de pralines en Antwerpen is van de toegepaste vorm van chocolade”, licht Natacha toe. “Brugge is pure chocolade, Brussel is Côte d’Or en Antwerpen is Chocoprince en Scholiertje”. Hoewel er tientallen chocolaterieën in Antwerpen te vinden zijn, is de stad aan de Schelde vooral ook een koffiestad, vertelt Natacha. Met alleen al binnen ‘de Leien’ zo’n veertig koffiezaken.

Antwerpen - stad van chocolade, koekjes en koffie

Shock-o-latier

Toch manifesteert de stad aan de Schelde zich meer en meer als chocoladestad. Naast de vele chocolaterieën is The Chocolate Line van ‘shock-o-latier’ Dominique Persoone een must voor elke cacaoliefhebber. In zijn winkel aan de sjieke Meir koop je geen gewone chocolaatjes, maar pralines met saffraan of wasabi of in de vorm van doodshoofden, zwanen of lippen. Of je smelt voor de wereldrepen, chocolade-lipstick en chocoladepillen. Je kunt zelfs cacao snuiven: de ‘chocoladeshooter’ is een vondst van Persoone waarmee je een cacao-kruidenmix via je neus inhaleert. Bedacht voor een verjaardagsfeestje van de Rolling Stones maar nu ook voor de gewone sterveling te koop.

(H)Antwerpen – handjes van chocola

In praktisch alle chocoladewinkels in Antwerpen zie je het liggen: Perrette-chocolade. Te herkennen aan de verpakking met nostalgische afbeelding. “Gemaakt naar een Antwerps recept uit 1907 en onlangs opnieuw uitgebracht”, vertelt Natacha terwijl ze stukjes afbreekt en uitdeelt. Een ander authentiek recept is die van de ‘Antwerpse handjes’. Ontstaan na een prijsvraag, in 1930 uitgeschreven door de stad Antwerpen. De bakker-chocolatier die de handjes van chocola en koek bedacht, baseerde zich op de legende van de Romeinse soldaat Sylvius Brabo en de reus Druon Antigoon. Volgens deze legende doodde Brabo de reus, hakte zijn hand af en wierp de hand in de Schelde. Aan deze legende ontleent de stad ook haar naam: (H)Antwerpen.

De handjes van Antwerpen

Onderdompelen in chocola

Brugge mag dan chocoladehoofdstad zijn, met een chocolademuseum, chocoladefestival en vele chocolaterieën, Antwerpen poetst zijn ‘cacao-imago’ steeds meer op. Sinds 2018 vind je pal tegenover het (fraaie!) treinstation en naast de ingang van China Town Chocolate Nation, the Belgian Chocolate Experience. Een reis ‘van boon tot zacht zoete chocolade’. Met proeverijen, een winkel, restaurant en kiosk. Geen museum, maar ‘de grootste chocoladebeleving ter wereld’ waar je – jammer genoeg niet letterlijk –  wordt ondergedompeld in Belgische chocolade en kakajó.

Foto: (c) Marjorie Romeijn

Belgische chocola is wereldberoemd

Door de strategische ligging aan de Schelde heeft Antwerpen zich ontwikkeld tot een grote havenstad. De haven behoort tot een van de grootste invoerhavens van cacaobonen. In 1831 werd in Antwerpen de eerste chocoladefabriek van België geopend en sindsdien heeft de Belgische chocolade de harten van chocoladeliefhebbers wereld veroverd. Het karakter, de samenstelling en smaak van Belgische chocolade is zo uniek, dat het een beschermde status in Europa verdient, vinden Belgische chocolademakers. Net als Goudse kaas, parmaham en champagne. Tot die tijd zal je informatie van de doos bonbons goed moeten bestuderen of afreizen naar België. Met de trein ben je in no-time in hartje Antwerpen of een andere Belgische stad.

Foto: (c) Marjorie Romeijn

Antwerpen

Stad in België (Vlaanderen)
Aantal inwoners: 524.000
Taal: Nederlands
Afstand Noord-Nederland – Antwerpen: 300 kilometer
Reisduur per trein: 3 – 4 uur

antwerpen

Ook lekker: dé drank in de Belgische stad Leuven