Romsdalen Gondolen in Åndalsnes: filmlocatie van het jaar?
De Romsdalen Gondolen in het Noorse Åndalsnes maakt kans op de titel ‘Filmlocatie van het jaar 2023’. Dat hier gave filmbeelden geschoten kunnen worden, heb ik onlangs met eigen ogen kunnen zien. Wát een omgeving. Niet. Normaal. Meer. Åndalsnes heeft een bijzondere troef: een gondel die je naar de top van de ‘stadsberg’ Nesaksla brengt. In die gondel vonden opnames plaats van het vierde seizoen van de Amerikaanse dramaserie Succession.
Filmlocatie van het jaar?
De opnames werden opgemerkt door de jury van de European Film Commissions Netwerk EUFCN. Samen met nog vier andere locaties in Europa maakt de Romsdalen Gondolen kans op de Location Award 2023. Je kunt stemmen op jouw favoriet. De locatie met de meeste stemmen wint de award, die op 18 februari 2024 tijdens de European Film Market in Berlijn wordt uitgereikt. Vorig jaar won Chiliadou Beach de prijs. Dit strand ligt op het Griekse eiland Evia.
Fjordenlandschap: achter elke bocht een ansichtkaart
November 2023 zat ik in die gondel en wist soms van gekkigheid niet waar ik moest kijken. Het plaatsje Åndalsnes zelf is niet zo spectaculair, maar ja, die omgeving, die fjorden, die bergen… dat maakt het zo bijzonder. Even daarvoor was ik vanuit Ålesund al kronkelend om fjorden en bergen heen naar Åndalsnes gereden. Achter elke bocht lag weer een ansichtkaart te wachten. Niet normaal meer. Af en toe leidde de weg dwars door bergen heen. Tunnels van wel acht kilometer lang met soms niemand voor of achter je. Een vreemde gewaarwording als je beseft dat je helemaal alleen IN een berg rijdt.
Water en wind in Åndalsnes
Åndalsnes is voor veel Noren een uitvalsbasis om te hiken, wandelen en klimmen. In de winter komen Noren hiernaartoe om te schaatsen en skiën. En geef ze eens ongelijk. Rivier de Rauma (Rom op z’n Noors) en gletsjers hebben hier de afgelopen miljoenen jaren een imposant dal uitgeslepen. Bij de stad ligt het Isfjord. ’s Winters doet dit fjord zijn naam eer aan: schaatsliefhebbers kunnen hier hun ijskilometers maken. De omgeving en het indrukwekkende landschap rondom Åndalsnes lenen zich ook uitstekend voor een winterse hike. Hou dan wel rekening met de Shella, de wind die door het fjord waait en soms stevig kan uithalen. Bovendien zorgt de wind voor een extra lage gevoelstemperatuur, kan ik uit ervaring melden.
Naar de top met Romsdalen Gondolen
Sinds 2021 heeft Åndalsnes een kabelbaan die je in tien minuten naar de top van de ‘stadsberg’ Nesaksla brengt: de Romsdalen Gondolen. Aan de voet van de gondel ligt het opvallende pand van het Tindesenteret, waar je informatie kunt krijgen over onder meer wandelen, klimmen, hiken, suppen en via ferrata’s in de omgeving. Ook is er een grote klimmuur én een museum over de Noorse klimhistorie- en traditie. Kom je met de gondel boven, op zevenhonderd meter hoogte, dan openbaart zich een panoramisch uitzicht over het dal en de fjord. Er is een restaurant, Eggen, waar je ook van het uitzicht kunt genieten en van warme wafels en chocolademelk. Sportievelingen hiken vanaf hier verder over de rug van de bergkam (Romsdaleggen), volg daarvoor de rode T op de grote, uitstekende stenen, die je kunt herkennen als je op je hurken gaat zitten en je omgeving aftuurt. Dat is ook de reden dat je hier geen ‘steenmannetjes’ mag maken. Die kunnen hikers op een dwaalspoor brengen. De bergkam is en blijft een grillig stuk natuur, mét de nodige gevaren. De veilige route volgen is dus het advies.
Romsdalen Gondolen: duurzaam naar de top (en weer terug)
Bovenop Nesaksla staat ook een schuilhut waar je je even op kunt warmen. Hoewel het bijna uitgestorven is op de berg, ben ik niet de enige die hier komt, getuige de vele honderden namen die in het grote gastenboek dat in de hut ligt staan. Ik vind nog net een leeg hoekje rchtsboven waar ik met m’n koude bibbervingers mijn naam kan neerzetten. Sybylle was here… Als ik met de gondel weer naar beneden ga, is het bijna donker. Op de berg zie ik lichtjes bewegen: het zijn locals die hun dagelijkse workout doen. Inwoners van Åndalsnes hebben vrij toegang tot de gondel, maar ‘even’ de berg op en neer hiken (of heen hiken, terug met de gondel, kan ook), is voor hen alledaagse kost. De gondel was dan ook een hele ingreep voor de omgeving én de mensen die er wonen. Maar nu hij er is, hebben locals de gondel in hun hart gesloten. Fijne gedachte is dat de kabelbaan duurzaam is gebouwd zonder onomkeerbare ingrepen in de natuur. Mocht het nodig zijn, kan de kabelbaan met bijbehorende gebouwen worden afgebroken zonder dat er sporen zullen achterblijven.
Handige adressen Åndalsnes
- Eetcafé Sødahlhuset, hier serveert Rannveig Nyheim gerechten gemaakt van lokale ingrediënten en de lekkerste koffie en taartjes.
- Romsdalen Gondolen – de kabelbaan die je naar de hoge stadsberg brengt.
- Restaurant Eggen, bovenaan de Nesaksla, waar je naast warme hapjes en drankjes oog in oog komt te staan met de muskus-os die in 2022 – helaas – moest worden doodgeschoten. Muskusossen komen voor in deze regio en zijn niet gevaarlijk zolang ze niet in het nauw worden gedreven. Deze os liep op het smalle pad op de rug van de berg, waar ook hikers lopen. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, werd besloten het dier neer te schieten. Als troost kreeg het een ereplaats in het restaurant.
- Tindesenteret – het klimcentrum annex museum waar je allerlei activiteiten kunt boeken
Oja: wist je dat je ook met de trein in Åndalsnes kunt komen? Vanaf Oslo pak je eerst de trein richting Trondheim (Dovrebanen) en in Dombås kun je op de trein naar Åndalsnes stappen (Raumabanen).
PS: Åndalsnes ligt vlakbij de beroemde Trollstigen. Deze weg met elf haarspeldbochten wordt gezien als een van de mooiste van Noorwegen. De weg is echter ook gevaarlijk en daarom in de wintermaanden gesloten.
MEER SCANDINAVIË
Scandinavian Mountains: Ikea in de sneeuw
Op husky-safari door Fins Lapland