Zuid-Schotland – onontdekt grensgebied


Dumfries &Galloway en Scottish Borders…. ooit van gehoord? Het zijn twee nog onbekende regio’s is Zuid-Schotland. Hier geen massatoerisme maar ruimte voor authentieke ervaringen. Gids Ian laat me tijdens een rondreis zien wat er zoal op culinair gebied gebeurt in ‘zijn’ regio. Kort samengevat: eat, drink, do, sleep, repeat.

zuid-schotland

Met de trein naar Zuid-Schotland

Nadat ik met de nachttrein vanuit Londen in Edinburgh aankwam, zakte ik af naar dit onontdekte stukje zuid-Schotland. De twee regio’s in het zuiden van Schotland zijn Dumfries &Galloway en Scottish Borders. “Veel mensen rijden er alleen maar doorheen, op weg naar de Highlands”, vertelt gids Ian Walker van Borders Journeys. “Heel jammer, want dit zijn echt de hidden gems van Groot-Brittannië”. Hij is het schoolvoorbeeld van de Zuid-Schot: aimabel, gastvrij en met een cheeky form of humour, zoals Ian het zelf noemt.

Iconen uit de Schotse keuken

Schotland, land van haggis, black pudding, Angusbeef, Scoth broth en gerookte zalm. Iconen uit de Schotse keuken. Dat wordt wat, voor mij als vegetariër. Ian stelt me gerust: “Ook de vegetariër en veganistische reiziger kan van Schotse lekkernijen genieten. Bijna alle restaurants ook vega-opties op de menukaart staan”. We beginnen met koffie en een ‘Benny’, de Schotse variant van een muffin. Ian neemt een ‘morning roll’, een populair ontbijt onder Schotten. Het ziet eruit als een wit broodje met boter en beleg naar keuze. En dat is het dan ook. Eenvoudig, maar voor Schotten een goede start van de dag.

zuid-schotland

Eten van de boer

Helemaal hip: farm shops. Steeds meer mensen zijn op zoek naar eerlijke, verse en duurzame producten en daar spelen handige boeren in Schotland slim op in. In boerderijwinkels verkopen ze allerlei producten vers van het land of van regionale producenten. De prijs is bijzonder laag en de kwaliteit opmerkelijk hoog. Geen wonder dat steeds meer mensen hun inkopen bij zo’n farm shop doen. Vaak zijn de winkels groter dan een gemiddelde supermarkt en zit er een café/restaurant bij waar locals graag bivakkeren.  Ook trendy in Schotland: ‘ouderwets’ eten, zoals porridge (pap). Je ziet het op bijna elke menukaart staan.

Mijn culinaire rondreis door het zuiden van Schotland zag er zo uit

FOOD

  • Je voelt je bijna prins(es) als je bij dit heuse kasteel binnenloopt. Je kunt er overnachten maar ook heel lekker eten. Cringletie Hotel in Peebles (ten zuiden van Edinburgh) is een van de toprestaurants in de regio Scottish Boarders. De chef zet je alleen het beste van het land en het seizoen voor.

zuid-schotland

  • Chocola. Je kunt me er altijd voor wakker maken. Zelf chocola maken bij de Chocolate & Pastry School in Peebles was dan ook geen straf. En zo leuk om te doen! Wel op tijd boeken want de workshops zijn zo vol.

  • In het artiestendorp Kirkcudbright lunchen we bij het Selkirk Arms Hotel, waar we Schots met een mediterrane twist eten. De bistro dateert uit 1777.
  • Er zijn meerdere farm shops in Schotland. Wij bezochten de Kilnford Barns in The Glen (regio Dumfries). Alles was maar van een boerderij of van het veld kan komen, kun je hier kopen. Knettervers of vers ingevroren. Als je hier eenmaal je inkopen doet, ga je nooit meer naar een supermarkt.

DRINK

  • Dat ze in Zuid-Schotland trots zijn op hun regio, blijkt wel uit de naam van deze bier- en ginbrouwerij: Born in the Borders. Ze zitten aan de oever rivier de Teviot. De brouwerij heeft ook een restaurant en winkel.

zuid-schotland

zuid-schotland

  • Hills & Harbour maken gin en andere ‘spirits’. De brouwers zitten niet alleen op een indrukwekkend locatie in de regio Galloway, ze winnen ook de ene na de andere award. Ze maken in hun moderne destilleerderij in Newton Steward hun gin onder meer met zeewier en dennennaalden.

zuid-schotland

  • Een bezoek aan Schotland zonder een bezoek aan een whisky-destilleerderij is niet compleet. Dus gingen we een kijkje nemen bij de Annandale Distellery in Annan.

zuid-schotland

DO

  • Dat Schotland vergeven is van historische locaties, had ik natuurlijk wel eens op tv of in een film gezien. Maar om dan zelf écht eens bij zo’n bijna duizend jaar oude abdij te zijn, is bijzonder. Tussen al het eten en drinken door, bezochten we Jedburgh Abbey, in In de regio Scottish Borders.

  • Castle Douglas is meer dan een kasteel: het is een hele stad. Een ‘food town’ waar meer dan vijftig bedrijven zich bezig houden met eten en/of drinken. Tijdens ons bezoek ontdekte ik dat het stadje ook veel tweedehandszaken telt.

SLEEP

  • Alsof je zo in een aflevering van een Schotse ridderfilm bent beland, zo authentiek is dit hotel vermomd als historische kasteel: Sloss Roxburghe in Heiton. Golfliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: de golfbaan ligt naast het hotel. In de keuken wordt duurzaam gekookt, met ingrediënten uit de omgeving en producten van plaatselijke boeren.

zuid-schotland

  • Trigony House Hotel is gehuisvest in een typisch Schots landhuis, midden in de regio Dumfries&Galloway. Hier geen acht kussens op je bed, maar een eenvoudige kamer die toch van alle gemakken voorzien is. Het hotel is omringd met een fraaie tuin in het toch al groene landschap. Goed om te weten: honden zijn hier welkom.

zuid-schotland

REPEAT?

Je snapt waarschijnlijk wel dat deze rondreis niet echt goed voor de lijn is…. maar man-man-man, wat een ‘smakelijk’ land is het toch, Schotland. Zeker voor ‘repeat’ vatbaar.

 

 

1 comment

Add yours

Comments are closed.