Trentino – knödels en pasta op de piste


Is het Italië? Lichtenstein? Zwitserland? Of toch Oostenrijk? Trentino in het noorden van Italië en aan de zuidkant van de Alpen is een mix van allevier. Ook als het om eten gaat. Hier vind je op de menukaart knödel én pasta, strudel én tiramisu. Voordat we ons overgeven aan de rijke dis, moeten we eerst wat calorieën verbranden. Ook dat is geen probleem in winters Trentino.

trentino diner

Op een fatbike door de Alpen

Nu ben ik zelf geen echte skiër en al helemaal geen snowboarder, dus voor wintersporttips op dat gebied moet je niet bij mij zijn, maar bij mijn reiscollega’s van Snowrepublic bijvoorbeeld. Die kunnen je alles vertellen over de pistes in Trentino. Ik ben veel meer van de ándere winteractiviteiten. Geef mij een paar van die tennisrackets en ik ga op pad voor een sneeuwschoenwandeling. Fietsen? Ook goed. Op zo’n fatbike door de sneeuw: heerlijk. Door de dikke wielen met profiel heb je goede grip en zwier je moeiteloos door de bergen , op een enkel slippertje na dan. Want het is en blijft natuurlijk wel glad. Naar boven fatbiken is conditioneel best pittig, maar naar beneden roetsjen is eigenlijk enger, omdat bij elke bocht toch slipgevaar dreigt. Oppassen dus en de juiste snelheid aanhouden. Te snel kan gevaarlijk zijn en te langzaam betekent dat je niet door de sneeuw komt.

fatbiken in trentino

Ik vind het een heerlijke workout en een prima manier om meer van de omgeving te ontdekken. En mijn hemel, wat is er veel moois te zien in Trentino. Zonde om daar snel doorheen te roetsjen.

De troef van Trentino

Trentino ligt in de Alpen en heeft een bijzondere troef, waardoor het nét even anders is dan de andere Alpenregio’s. De Dolomieten. Dit is het recept van deze bijzondere bergen. Men neme koraalriffen, zeewater, rode zandsteen, kalk, zand, lava en magnesium. Leg de ingrediënten in laagjes over elkaar en verwarm ze met een vulkaan. Giet er wat lava over en stel het geheel daarna bloot aan fikse aardbevingen en een paar gletsjers. Bereidingstijd: zo’n 60 miljoen jaar. Voilà: de Dolomieten. Alleen te zien in Trentino. Het grillige landschap in het noorden van Italië typeert zich door de steile rotswanden en pieken. De bergketen werd in 2009 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Doordat het ooit een koraalrif was met veel zeeleven, bestaan de Dolomieten voornamelijk uit kalksteen. Je kunt daar nog steeds overblijfselen van vinden, in de vorm van fossielen.

La dolce vita met schwung

trentino bombardino

Na dit lesje geologie is het hoog tijd om de speciale menukaart van Trentino te gaan ontdekken. Gids Alberto toont zich niet alleen een expert op het gebied van wintersport, hij is ook kenner (en liefhebber) van de lekkernijen die in deze regio om het menu staan. We beginnen met een bombardino. De warme eierlikeur met rum, whiskey en slagroom is een populair drankje op de pistes van Trentino, ontdekken we al snel. La dolce vita met Oostenrijkse schwung samen in één glas. Je wordt er in elk geval heerlijk warm en rozig van…. De  mix van alpine en mediterrane atmosfeer komt ook goed tot zijn recht in de restaurants en berghutten.

Trento Doc – de bubbels van Trentino

Overal komt de trots van Trentino op tafel: Trento DOC, de ‘champagne’ van Trentino, van Italië, ja zelfs van de Formule 1. De Max Verstappens vieren hun overwinning tegenwoordig niet meer met Franse champi, maar met de Trento DOC-bubbels van het Italiaanse wijnhuis Ferrari.

trento doc

Op de menukaart staan knödels naast pasta en bij de ‘dolci’ staan strudel én tiramisu. Opvallend gerecht is de strangolapreti, wat zoiets betekent als ‘wurg de priester’. Het is een oud gerecht dat vroeger als armeluiseten werd getypeerd. De groene ballen – waar volgens de overlevering in de Middeleeuwen een priester in gestikt is – zijn gemaakt van in melk gedoopt brood, spinazie, eieren en kaas. Het wordt geserveerd met een fikse lading gesmolten boter. Het is een voorgerecht (il primo) maar je moet van goeden huize komen wil je je bordje leegeten, zo machtig is het groene gerecht. Doorspoelen met een sprankelende Trento DOC of een lokaal watertje kan ik dan ook van harte aanraden.

trentino strangolapreti

©Ph. Marco Simonini (TN) Italy

Ook pizzoccheri is een typisch fusiongerecht: boekweitpasta met onder meer kool en geserveerd met risotto gekookt in rode wijn. Is smakelijker dan dat het er uitziet. Een Italiaanse koffie is de ideale afsluiting van lunch of diner.

Dompelen in bronwater

Als we na een dag in winters Trentino weer aankomen bij ons hotel in Pejo, warmen we ons op in de sauna en buitenbubbelbad met bronwater. Het plaatsje Pejo (in Val di Sole) staat bekend om zijn bronwater. Dat kun je overal kopen en drinken, maar je kunt er ook in badderen. Niet alleen bij hotels, bij Therme di Pejo dompel je jezelf in het beroemdste bronwater van Noord-Italië. Een weldaad voor je lijf na een winterse, actieve dag. We zijn weer helemaal fris en fruitig als we later die avond aanschuiven voor het diner. Drie keer raden wat daar op het menu staat…juist. Knödel en pasta.


Trentino

trentino presena gletsjer

Trentino is een autonome provincie in het noorden van Italië. De hoofdstad is Trento. Samen met de Italiaanse provincie Zuid-Tirol vormt Trentino de regio Trentino-Zuid-Tirol. Er wordt Italiaans, Duits en diverse dialecten gesproken.  Ik verbleef in Val di Sole, een van hoogst gelegen valleien in de bergen in Trentino. Het hoogste punt ligt op drieduizend meter hoogte, bij de Presena-gletsjer. Ook Nationaal Park Stelvio ligt in deze regio. Trentino ligt op 1200 kilometer rijden, aan de zuidkant van de Alpen. Vanaf vliegveld Milaan of Venetië is het nog zo’n drie uur rijden naar Trentino.


MEER WINTERSE ALPEN

2 Comments

Add yours

Comments are closed.